Accès directe al webinar

XI Webinar: La prostitució als audiovisuals

11/04/2022 (17 – 19h)
 • Moderació: 

  • Beatriz de Ory (MDM)
  • Andrea Milán (ACPP)
 • Ponents: 

  • Beatriz Ranea: Doctora en Sociologia i Antropologia per la Universitat Complutense de Madrid i màster Erasmus Mundus en Estudis de les Dones i de Gènere per la University of Hull (el Regne Unit) i la Universitat de Granada. És professora associada en la Universitat Complutense de Madrid, docent en el curs Història de la teoria feminista de la Universidade dona Coruña i en postgraus de diverses universitats. Editora del llibre Feminismes. Antologia de textos feministes per a ús de les generacions més joves, i les que no ho són tant (Cataracta, 2019) i, al costat de Rosa Cobo del Breu diccionari de feminisme (Cataracta, 2020).

    
  • Paula Mauro: Técnica de projectes de gènere i experta en prostitució de Metges del Món Catalunya.
  • Yvette Damas: Mestra i membre de la Junta Directiva de Metges del Món Catalunya i vocal de prostitució de l’entitat.
 
Les dones en situació de prostitució als audiovisuals

Segons l’estudi “Dones i homes al cinema espanyol: Una recerca empírica”, de l’any 2020, de la mostra de pel·lícules espanyoles que van analitzar el 30,80% aquestes mostren algun personatge masculí consumidor de prostitució. Segons el mateix estudi, la mirada que s’aplica sobre això és graciosa, comprensiva i benèvola cap a l’existència de la prostitució i sobre els que la consumeixen.

El sistema prostitucional al cinema espanyol ha estat gairebé sempre normalitzat, integrat com si fos un costum més de l’imaginari masculí (recordar que a Espanya el 39% dels homes en edat adulta, 4 de cada 10 homes, ha pagat en alguna ocasió per mantenir relacions sexuals, segons l’últim informe de l’ONU). Tractats amb complicitat tant consumidors com proxenetes.

Elles, les dones en situació de prostitució, són en la gran majoria dels casos invisibilitzades i silenciades, plagades d’estereotips i imaginaris que les emboliquen i que no deixen veure la realitat.

De tot això i més parlarem en aquest seminari amb Beatriz Ranea, sociòloga, activista feminista i experta en prostitució.