el projecte

Quins projectes audiovisuals consumim? Quin és el paper de les dones? Què hi ha darrera de les etiquetes de sèrie o peli feminista? Realment, ho són? Enfoquem en púrpura és un projecte transfeminista i antiracista que posa el focus en els audiovisuals. A través d’una mirada crítica promou la igualtat de gènere repensant i deconstruint els estereotips de gènere que hem vist i reproduit a través dels audiovisuals. 

Enfoquem en púrpura parteix d’una diagnosi prèvia a partir de l’anàlisi de sèries, pel·lícules i publicitat, alguns d’ells tan reconeguts com La casa de papel, El desorden que dejas o La que se avecina, entre d’altres. És a partir d’aquest diagnosi que vol donar la volta i desenvolupar el pensament crític sobre les violències que pateixen les dones. Com fer-ho? A través de dotze webinars que posen de manifest les violències que, com a dones diverses, ens atravessen. Ho fa des d’una perspectiva feminista, antirracista i transinclusiva.

El projecte consta d’un eix formatiu (4 formacions genèriques i 12 webinars), dues jornades de treball, un concurs de curtmetratges i anuncis i un blog on totes les eines i l’informació obtinguda romandrà recollida un cop acabat.

Metges del Món i Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) són les entitats que han engegat el projecte on també hi participen Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET), AfroFemKoop i Teleduca.

Metges del Món és l’entitat que gestiona el projecte. És una Associació de voluntariat, internacional, humanitària i de Drets Humans. Compta amb més de 30 anys d’experiència en cooperació internacional i intervenció social, conformada per 16 delegacions al món i intervenint en 17 països, amb un mateix objectiu, el de vetllar pels drets humans, prioritzant la salut i la vida digna de les persones, fent incidència política i denunciant les injustícies. L’any 2011 a MdM s’elabora el primer Pla d’Igualtat i actualment s’està treballant a incorporar l’ètica de les cures Des deCatalunya actualment es treballa al Senegal per donar suport a col·lectius LGTBI per tal que millorin les seves condicions de vida i poder combatre l’estigma social que pateixen. A Centreamèrica es treballa per apoderar a les dones en espais de decisió i participació de les comunitats on s’executa.

Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) participa com a entitat agrupada. És una ONG independent, progressista i laica amb més de 25 anys d’experiència en projectes de cooperació internacional i intervenció social, a més de ser una ONG feminista declarada. El compromís que tenen amb la igualtat de gènere és evident en els seus propis valors,el seu nom respon a la tasca de cooperació amb els països del sud global des de la igualtat de gènere basada en el teixit associatiu. Treballen la transversalització des de 1998, implementant plans d’igualtat d’oportunitats per a homes i dones des de 2014

MUET és una associació composta per dones migrants, treballadores de la llar i les cures. Lluiten per dignificar la feina de cures i de la llar mitjançant campanyes, formacions i treballant en xarxa amb diferents col·lectius, visibilitzant sempre les seves lluites com a treballadores i persones migrants, recolzant la lluita feminista i contra la violència masclista

AfroFemKoop és una associació de dones afrodescendents autoorganitzades, que lluiten contra la feminització i racialització de la precarietat laboral, amb l’objectiu d’enfortir la salut i el desenvolupament de la comunitat afrodescendent, divulgant la mirada afrofeminista, interseccionali decolonial a través de la pedagogia antiracista

Teleduca és una societat de professionals del món audiovisual que es dediquen a l’educació amb perspectiva de Drets Humans. La seva participació enriquirà l’elaboració de la diagnosi des de les seves experteses.

FASES

Enfoquem en púrpura parteix d’una diagnosi prèvia a partir de l’anàlisi de sèries, pel·lícules i anuncis tan reconeguts com La Casa de Papel, Malasaña 32 o Estrella Damm com a mostra de la nostra realitat audiovisual actual.

Es tractava d’analitzar el rol i la imatge que es transmet de les dones cis i transgènere al cinema, sèries i publicitat. Les expertes que han participat són Pamela Palenciano, Júlia Abelló, Ian de la Rosa, Translocura, Iki Yos i Celia Montoya. També han tingut un paper rellevant en el procés les entitats implicades (Metges del Món, ACPP, Mujeres Unidas Entre Tierras, AfroFemKoop, Teleduca) i les persones voluntàries.

La diagnosi ha estat realitzada per l’entitat Pura Quiteria i aquí podeu consultar un resum executiu.

També podeu consultar la diagnosi aquí

 

Formació a persones agents de les arts audiovisuals com a vectors de la transformació social per a la igualtat de gènere (futurs i futures professionals)

Webinars i Jornades de participació, accions de sensibilització dirigides a diferents àmbits/col·lectius de la societat catalana amb participació de persones expertes en gènere i drets humans en relació al món audiovisual.

Trobareu tota la informació sobre el concurs de curts i anuncis per a la transformació social per a la igualtat de gènere aquí.